ART-DEST
Ozorkowska 78
95-100, Zgierz
tel. 42 300 10 10
Destylacja alkoholu w warunkach domowych
Dzięki specjalistycznej aparaturze (alembiki, destylatory) możliwa jest destylacja alkoholu i innych cieczy w warunkach domowych. Np. sama produkcja bimbru składa się z dwóch etapów: zrobienie zacieru w którego skład wchodzą drożdże, cukier i woda lub dodatkowo jeszcze owoce, destylacja powstałego zacieru uzyskanie alkoholu o wysokim stężeniu. Sama destylacja polega na podgrzaniu zacieru w aparacie do bimbru. Dzięki różnicy temperatury wrzenia substancji możliwe jest oddzielenie destylatu alkoholowego. W praktyce wygląda to tak, że podgrzewa się zacier, a po rozpoczęciu parowania, alkoholu skrapla się na chłodnicy i wychodzi wężykiem odbioru.
Podstawowe metody destylacji bimbru w destylatorze
Poniżej przedstawimy podstawowe sposoby na destylację bimbru:
1. Pot Still
Bardzo wygodna metoda, do której stosuje się destylator typu Pol Still. Dzięki swoim walorom praktycznym jest najczęściej wybieranym sposobem pozyskiwania bimbru. Specjalna konstrukcja bimbrownicy Pot Still pozwala uzyskać znakomite walory smakowe przy niewielkim nakładzie pracy. Pary unoszące się w alembiku zbierane są w komorze skraplającej. W procesie kontaktu z zimną powierzchnią kondensatora para alkoholowa zostaje schłodzona, a następnie doprowadzona do stanu ciekłego. Alembiki Pot Still idealnie sprawdzają się w warunkach domowych.
2. Metoda ponownego napływu – wewnętrzny refluks
Najbardziej wydajna metoda, dzięki której można uzyskać destylat nawet o 94% stężeniu. Jest to więc sposób najbardziej wydajny oraz niezwykle skuteczny jeśli chodzi o końcowy efekt. Dzięki odpowiedniej konstrukcji alembiku możliwe jest w trakcie jednego pędzenia uzyskać bimber równy wielokrotnej destylacji. Destylat w postaci skroplonej w większości trafia do kolumny, gdzie powoli spływa przeciskając się w dół. Tam napotyka na opór pary o wysokiej temperaturze. Tu następuje ponowne wyparowanie alkoholu z destylatu. Spora część stworzonego bimbru trafia do odbioru, reszta powraca do kolumny jako wypełnienie.
Niezbędnik bimbrownika
Jeśli chcemy rozpocząć przygodę z destylacją alkoholu potrzebny nam będzie arsenał niezbędnego sprzętu, m.in.:
- alkoholomierz do mierzenia stężenia alkoholu – umożliwia osiągnięcie odpowiedniego efektu końcowego. Charakteryzuje się dużą dokładnością oraz łatwością użycia. Odczyt następuje szybko, co usprawnia pracę.
- cylinder z miarką – to jeden z najpotrzebniejszych elementów pomiarowych, bez którego prawidłowa destylacja nie jest praktycznie możliwa. Nasze cylindry przystosowane są do pracy przy domowej produkcji alkoholu.
- lejek – niepozorny, aczkolwiek niezwykle potrzebny sprzęt, pozwalający na takie przelewanie bimbru, by nie uronić ani kropli. Lejki, które proponujemy gwarantują stabilność i wygodne użycie.
- butelki na wyprodukowany bimber – aby właściwie wyeksponować swoje dzieło, warto zaopatrzyć się w odpowiednie butelki, zapewniające odpowiednie przetrzymywanie bimbru.
- wężyki – każdy bimbrownik wie, że szczelne wężyki ułatwiają pracę i umożliwiają sprawny przepływ alkoholu.
- zacier – preparaty zapewniają wyklarowanie nastawu, regulację smaku i uszlachetnienie trunku.
- węgiel aktywny – niezbędny element filtrowania.
- płatki dębowe do aromatyzowania bimbru – dodają bimbrowi aromatu, który chcemy osiągnąć.
- odpowiednia bimbrownica – właściwy aparat do destylacji zapewnia uzyskanie doskonałej jakości bimbru.
- drożdże gorzelnicze – drożdże umożliwiają osiągnięcie mocnego nastawu o dużej mocy, dzięki czemu uzyskujemy alkohol bezwonny o doskonałym smaku.